Locations of visitors to this page

søndag 16. juli 2017

9. Juli. Dag 7: Kem - Kostamuksja

Våknet på natta badet i svette, så jeg måtte snu dyna og prøve å få sove videre. Morran etter følte jeg meg heldigvis i bedre form, bestilte Kash, grøt, til frokost. Det var bra, for nå hadde vi over 30 mil å kjøre til grensebyen Kostamoksja. Når vi svingte av på veien vestover, ble veien så dårlig at vi trodde vi hadde kjørt feil og snudde. Men på bensinstasjonen fikk vi vite av en trailersjåfør at det var ca. 2 mil med elendig vei og veiarbeid, før det ble litt bedre. Selv om jeg fortsatt var litt småurven, var det bare å slippen GSen løs på grusen. Nå steg humøret og trivselsnivået betraktelig. Vi hadde en skikkelig hardbarka Biker med oss på turen. Han stoppet da han hørte en urovekkende lyd fra forgaffelen på sin K1200LT. Heldigvis var det bare bremsekaliperen på høyre side av framhjulet, som hang og slang etter bremseslangen. Begge boltene var borte. Men Nisse visste straks råd, han fant fram verktøysettet og lånte en bolt fra kaliperen bak, og skrudde kaliperen framme skikkelig fast med den ene bolten. Dette holdt til Oulo i Finland, hvor det er en stor BMW forhandler. Vi hadde ikke kjørt langt videre før noe stort, svart flaug gjennom lufta. Det var Skognissen som mista høyre sidekoffert. Russisk veiarbeid tærer på utstyret. Heldigvis åpna ikke kofferten seg, så han slapp å plukke underbuksene opp bortetter veien. Han hadde plages med låsen på kofferten siden Kirkenes, heldigvis var ingenting mer ødelagt, så det tok bare Bikeren noen få minutter å få den festet igjen. Det holdt helt hjem til Balsfjorden. Resten av turen forløp greit når vi etterhvert kom inn på bedre vei. Vi ankom Hotell Nord i Kostamoksja tidlig på ettermiddagen. På dagens tur hadde temperaturen steget til over 20 grader og sola skinte. Hver gang vi stoppet ble vi omringet av diger, russisk klegg. Den var nesten dobbelt så stor, og mer oransje i fargen og så rimelig fryktinngytende ut, men den var ikke veldig aggressiv. Men det smalt godt i visiret når man ble truffet av disse bombeflyene. 
Etter ankomst hotellet var jeg derfor ikke usein å få på meg shortsen i håp om å få meg en utepils, men det var ikke så mye som en krakk utenfor det fine hotellet. Så etter første kjørepilsen var det opp å få på langbukser. Når jeg kom ned hadde vi fått besøk ved bordet av 2 russere, eller den ene var fra Ukraina. De hadde fylt bordet med øl og vodka, i tillegg til en lokal pastarett som vi måtte smake på. Senere gikk vi på en annen resturant hvor det var bursdagsselskap i en stor familie. Så her ble det dans og moro. En ny trivelig kveld. Vi forsynte oss av en stor buffet, og det kosta som vanlig nesten ingenting.




Flere krigsminnesmerker over falne soldater. Alle dekket med blomster.


Trip: 319 km
Totalt: 26626 km

8. Juli. Dag 6: Soloveski

Hele lørdagen var satt av til å besøke øygruppen Soloveski midt ute i Kvitsjøen mellom Kem og Arkangelsk. Munkeklosteret her fra 1500-tallet står på Unescos verdensarvliste. Fergeturen en vei var på to timer, og det var mye vind og krapp sjø midt imot på turen utover. De delte ut spyposer, og de var i bruk, riktignok ikke av oss vikingene fra Norge. Vi hadde ikke lest oss opp på øyene, så vi hadde ikke ordnet med guidingen eller transport, så det ble til at vi besøkte klosteret og alt av souvernierbutikker. På ettermiddagen var vi også innom et interessant båtmuseum med engelsktalende guide. I tillegg ble det kafébesøk og mat ute på øyene. Jeg ble veldig uvel etter båtturen, kjentes ut som omgangssyke. Fikk smerter i musklene i beina, og søkksvett. Var også på toalettet og prøvde å få kastet opp. Heldigvis hadde vi bare 17 km å kjøre etter to timers båttur innover igjen, hvor jeg tilbrakte mye tid på dekk. Vinden hadde stilnet av og det var nesten havblikk. Det ble også sol og litt varmere på ettermiddagen. Vel innkvartert på hotellet Kemka utenfor byen Kem, tok jeg varm dursj og en 400 grams Ibux, før jeg kraup under dyna. De andre gikk på middag. Formen la en liten demper på min opplevelse av Soloveski, men det var likevel en interessant og spennende dag med mye kultur og mindre MC-kjøring.




Var endel munker og prester å se i klosteret :-)


Solnedgang over Kvitsjøen.

Trip 17 km
Totalt 26308 km